torsdag 5. desember 2013

Veileder tur med B3 Friluftsliv. 09.10 - 11.10.2013




Etter å ha vært på en tur med unger i fra 4 til 7 klasse i 2 dager, skulle vi så på en egen tur sammen med B3 friluftsliv og noen studenter fra B1 idrett. Vi var tilsammen 7 studenter som skulle kose oss på en 3 dagers tur. Turen er organisert av B3 studentene og er for at de skal bedre lære hvordan en planlegger og utføre en tur med en annen gruppe. B1 studentene kan velge dette som tilvalgsfag og er med for turen sin del. Vi på B2 ble utfordret til å prøve oss litt på kartlesing og navigering og teste det vi har lært.

Bildet hentet fra Lines friluftslivblogg.

Får å kunne navigere seg gjennom et område/landskapet bør en har kart og kompass. Kart og kompass er en velkjent/ meget god og ikke minst viktig måte å orientere på. En blir aldri for god med det heller, så en bør alltid trene med bruk av kart og kompass. Lars Monsen skriver i sin bok
Kart, kompass og GPS "Det aller viktigste en villmarking må kunne mestre, er orientering «. 

 
Et kart er avbildning av jordoverflaten som er forminsket og generalisert.  Ved å forminske et område og putte det ned på et kart, blir forholdene mellom avstanden på kartet og den tilsvarende avstanden i terrenget ikke lik. Derfor blir avstanden avgitt som brøk og kalles målestokk. Så når målestokken er 1:100 000, vil det si at 1 cm på kartet er 100 000 cm i naturen, som igjen er 1 km.

Det deles inn i to typer kart, landkart og sjøkart. Ettersom hvilket formål og målestokk du er ute etter, deles kartene igjen inn i tekniske kart, økonomiske kart, topografiske kart og oversiktskart i ulike målestokker. Vi har tekniske- (1:5000-1:1000), økonomiske- (1:5000-1:10 000), topografiske- (1:50 000-1:250 00) og oversiktskart (1:250 000-1:1 000 000). Det kartet som en stort sett bruker til turer er det topografiske kartet. Norgesserien med 1:50 000 i målestokk er en ypperlig kartserie som dekker hele Norge.
Bildet hentet fra www.fsnielsen.com

Kompasset er et enormt viktig instrument brukt i samarbeid med kartet til å orientere seg. Som vist på bildet, har den en sirkulær/rund boks (kompasshus) med plast-/glasslokk, der en liten magnetnål kan dreie seg rundt om en vertikal akse. Ene siden av pilen peker alltid mot nord (med forbehold at den brukes riktig og ikke blir forstyrret av f.eks. mobiltlf.) og er alltid merket. Boksen har en inndelt sirkel som viser kompassretningene og en pil frampå for å vise marsjretningen. Boksen inneholder veske i form av olje/sprit eller bare luft.


På DNT sin nettside finner en oversikt over fjellvettreglene. Reglene er laget for å hjelpe, veilede og ikke minst gi rom for en trygg og opplevelsesrik tur for dem som ferdes i naturen. Til sammen er det 9 regler som du finner på hjemmesiden til DNT. Her har du regel nr. 6 som viser til bruk av kart og kompass.

6. Bruk kart og kompass

Ta alltid med kart og kompass på turen, og lær deg å bruke det. Bruk alltid de nyeste utgavene av kartene. Studerer du kartet før turen og tegner inn ruten du skal gå, har du lagt grunnlaget for en sikker gjennomføring av turen. Følg godt med på kartet også når det er klarvær og god sikt, så vet du til enhver tid hvor du er. Når været først tjukner til, kan det være vanskelig å fastslå nøyaktig hvor du står. Les kartet fremover, og merk deg punkt som du kan kjenne igjen. Stol på kompasset. Bruk kartmappe festet rundt halsen og livet. Et løst kart kan lett bli tatt av vinden.



Kilder

Kart
http://snl.no/kart

Målestokk
http://snl.no/m%C3%A5lestokk%2Fkartografi

Kompass
http://snl.no/kompass

DNT
http://www.turistforeningen.no/fjellvettreglene/

Bilde kompass
http://www.fsnielsen.com/norske_fjell/images/mat/silva_kompass.gif

Bilde kart og kompass
http://friluftsline.blogspot.no/2010_10_01_archive.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar