fredag 22. november 2013

Kanotur – Kaupanger, 22.08. – 24.08.2013

Skoleåret er i gang og B2 Friluftsliv skal ut på sin første luftetur. Vi starter med en rolig og avslappet kanotur til en plass som heter Holm. Dette ble en tur med et utrulig flott høstvær, som varte 3 dager. Mens vi var på tur, var vi innom blant annet temaet, båling, bål i forhold til sporløst ferdsel og generelt om bål.

Et bål kan man se på som et midtpunkt i de fleste tursammenhenger. Vi mennesker samles, spesielt i tursammenheng, rundt dette lyset som "tvinger" oss sammen og skaper et fellesskap. Mye aktiviteter skapes rundt denne kreasjonen, både i forkant, underveis og ved slutt. Mye er positivt men om en ikke er forsiktig kan i verste fall oppstå en skogbrann. Derav bør fokuset på sikkerhet alltid være en større del av driften av bål.


Et bål har flere forbruksområder som for eksempel lys, varme og til matlaging. Hvordan type/ hvordan du bygger opp bålet ditt har noe å si på effekten/formålet du har med bålet ditt. Jeg har valgt 3 typer bål som jeg ønsker å informere om.

Pyramidebål

Pyramidebål
Først ut er det enkle og veldig greie pyramidebålet. Kan vell kalles det mest typiske/vanlige bålet, mye på grunnet av det meget enkle oppsettet.  Start gjerne med små kvister/greiner/fliser og ikke minst tørr never/bark (bjørk har ofte mye god never).  Når en har fått fyr på det, kan man sakte og sikkert bygge seg opp til større greiner og så videre til stokker. Oppbygningen foregår ved å sentrere veden opp imot midten av bålet, derav vil den ligne på en pyramide. Supert til kaffekoking/grilling og varmer godt.





Pagodebål

Pagodebål

Også en meget vanlig type oppsett på bål, gir mye lys og varme. Enkelt å lage men samtidig krever mye ved for å opprettholde. Bør også passes på regelmessig, da det kan rase litt siden vedkubbene brenn

er opp etter hvert. En fin måte å starte på er å bygge opp et pyramidebål først, deretter bygger du pagodebålet rundt pyramidebålet. Som vist på bildet starter du ved å legge 2 vedkubber (bruk gjerne store) parallelt med hverandre (10 til 20cm mellomrom). Deretter legger du 2 nye kubber på tvers over de 2 første. Og slik fortsetter du å legge parvis oppover til en forsvarlig høyde er nådd. 




Sporløs ferdsel

Temaet sporløs ferdsel er en viktig del av friluftsliv. Når en forlate en camp, bør den se minst like bra ut som når du kom. Om ikke bedre. Dette er med på å bidra til en bedre turopplevelse for andre tur interesserte som ønske å benytte plassen.
" Finnes det bålplasser fra før, som det ofte gjør langs vann og vassdrag, benytt disse framfor å lage nye". (Horgen 2009:182)


Kubbebål

Kubbebål

Brukers gjerne i forbindelse med matlaging. Bør ha vedkubber som er runde og litt tykkelse på (gjerne 20cm+ i diameter), som står stødig på høykant. Som ses på bildet, er det hakk/spor i kubben (lages ved hjelp av sag, øks eller kniv, men er lettest å bruke motorsag), her legger man lettantennelig materiale (spon, fliser, osv.) for å ha noe å starte bålet med. Kan være litt vanskelig å få fyr på bålet, så husk at god lufttilgang er viktig for det skal brenne. Dette hadde lærerne med til oss på turen vår, og er super i forhold til matlaging, samtidig som den er veldig praktisk i forhold til sporløs ferdsel. 






Kubbebål

Kilder:
Horgen, A. (2009) Kano på vann og vassdrag, Kristiansand, Høyskoleforlaget
http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1386394&within_tid=1385931
http://www.spejdernet.dk/Inspiration/Spejderleksikon/Baal/Baaltyper.aspx

Ilustrasjoner:
Pyramidebål
http://ndla.no/nb/node/24894
Pagodebål
http://friluftslivsogn.blogspot.no/2012/11/veiledertur.html








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar